Beroepskeuze geeft je antwoord op de vraag welke functies en beroepen het beste bij jou passen en in welke branche jij het beste tot je recht komt.
Dit doen we door meer inzicht te krijgen in jouw capaciteiten, vaardigheden en interesses in combinatie met branches of richtingen die voor jou geschikt zijn. Bij beroepskeuze draait het om meer. Welke normen en waarden vind jij belangrijk? In wat voor soort organisatiecultuur pas jij het beste?
Door beroepskeuze weet je snel wat de mogelijkheden zijn. Welke stappen je hiervoor moet zetten, welke studie daarbij past en welke branches jou toekomst bieden .
Je wordt aan het denken gezet. Wat vind je echt leuk om te doen en wat wil je verder ontwikkelen?
Om te weten welke functies, beroepen en branches bij jou het best passen, is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je nou echt wilt. De nadruk ligt daarom op zelfverkenning en [her]oriëntatie op de arbeidsmarkt met als resultaat je beroepskeuze vast te stellen.
Zelfverkenning
- Er wordt volop aandacht besteed aan o.a. het onderzoeken van je persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, kennis, wat je belangrijk vindt in je werk, je motivatie, je drijfveren, je normen en waarden, leer- en werkstijl, de werkzaamheden die je graag uitvoert en in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt.
- De uitkomst van je zelfverkenning vormt de basis voor het ontwikkelen van jouw beroepskeuze.
Beroepskeuze
- Je combineert je competenties, interesses en vaardigheden met functies en werkgevers op de arbeidsmarkt, waardoor je jouw ‘match’ te pakken hebt voor het vinden van een beroep die bij je past.
- In de uitkomst, het zoek- en ontwikkelingsprofiel, staat dan in welke richting je jouw loopbaan wilt vervolgen [beroepskeuze] en wat je [verder] wilt ontwikkelen ten aanzien van jouw beroepskeuze en werkgebied.
Doorlooptijd en kosten
-
- Gemiddeld bestaat het beroepskeuze traject uit 5 gesprekken.
- Een beroepskeuze traject blijft maatwerk. Tijdens het traject kunnen daarom aanvullende oefeningen, opdrachten en wensen worden toegepast.
- Tijdens het beroepskeuze traject krijg je huiswerkopdrachten en instructies ter voorbereiding op het volgende gesprek.
- Het begeleidingsmateriaal is bij de prijs inbegrepen.
- Over de kosten lees je meer bij tarieven.