Nieuw bij Rooskleurig Coaching: Re-Integratie Coaching

De aflopen maanden heb ik niet stil gezeten als het gaat om nascholing voor de loopbaanprofessional. Ik vind het waardevol en vooral leuk om te blijven leren en ontwikkelen binnen mijn vakgebied en de arbeidsmarkt. Daarnaast is het essentieel vanuit de Beroepsverenging van loopbaanprofessionals (Noloc).

Ik ben ruim 12 jaar actief als loopbaanprofessional en dacht al een tijdje na om de opleiding tot Re-integratiecoach te gaan volgen als aanvulling in mijn praktijk. In april jl. heb ik de stap gezet. Eind juli jl. heb ik de opleiding succesvol afgerond met een diploma.

Als re-integratiecoach ga ik mensen coachen en begeleiden die in of na een ziekteproces moeten re-integreren in eigen werk (eerste spoor) of ander passend werk moeten vinden (tweede spoor). Weet onderliggende problematiek en thema’s te herkennen en zal verschillende methodieken inzetten om mensen te begeleiden bij re-integratie.

Tijdens de begeleiding met de klant stem ik ook af met de verschillende betrokken partijen, waaronder de werkgever, de bedrijfsarts en/of het UWV. Hierbij is kennis van de wet- en regelgeving over re-integratie ook een hot topic.

Hoe gaat het in zijn werk?

De bedoeling van re-integratie is: weer aan het werk gaan naar een periode van ziekte.

Als je door een periode van ziekte een tijdje uit de roulatie bent geweest, kan het lastig zijn om weer aan de slag te gaan. Als re-integratiecoach kan ik je hierbij op allerlei manieren helpen en ondersteunen om aan het werk te gaan op een manier die bij je past.

Daarnaast hoef je de wet- en regelgeving niet zelf uit te zoeken en krijg je coaching om nieuwe, verrassende mogelijkheden te verkennen en nieuwe toekomstperspectieven te creëren.

Er zijn twee opties bij re-integratie.

Bij re-integratie eerste spoor blijf je bij dezelfde werkgever en krijg je begeleiding bij het oppakken van je oude taken of het vervullen van een nieuwe functie.

Bij re-integratie tweede spoor ga je op zoek naar een nieuwe werkgever.

Dit tweesporenbeleid komt voort uit de Wet Verbetering Poortwachter. Het basisprincipe hierbij is dat de werknemer en werkgever beiden verantwoordelijk zijn voor het succes van de re-integratie. Zo is de werkgever verplicht om re-integratie in te zetten en de werknemer verplicht om mee te werken.

(Deze wettelijke verplichting geldt niet bij een zogenaamd outplacementtraject waarbij een gezonde werkgever wordt ontslagen vanwege bijvoorbeeld een reorganisatie of arbeidsconflict.)

Hoe werkt het?

Ieder re-integratietraject is maatwerk en je krijgt ondersteuning waar nodig.

We starten samen en met je werkgever met het ontwikkelen van een plan van aanpak. Als je niet meer in staat bent om je oorspronkelijke werk uit te voeren, dan kan dat een rouwproces losmaken. In het re-integratietraject krijg je ruimte voor de verwerking. Daarnaast sta je stil bij essentiële vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik op dit moment?

Samen onderzoeken we vervolgens welke wensen realistisch zijn. Ga je op zoek naar een baan bij een andere werkgever? Dan help ik je bij het aanscherpen van je netwerk- en sollicitatievaardigheden zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Als de afstand tot de arbeidsmarkt te groot is, kunnen we een werkervaringsplaats zoeken om de drempel te verlagen.

Kortom: alles wat nodig is om je weer op een positieve manier op de rit te krijgen.

Vakantiekaart Rooskleurig Coaching

Ontdek Jobcraften: meer plezier en voldoening in je huidige baan!

Wil je meer plezier en voldoening uit je huidige baan halen? Probeer Jobcraften! Deze concrete methode helpt je om je …

Kerstkaart Rooskleurig Coaching

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op