Outplacement

Outplacement

Als je niet langer werkzaam kan zijn bij je werkgever is het van belang, voor beide partijen, om snel een nieuwe baan te vinden. Outplacement is een goede manier om afscheid van elkaar te nemen.
Het wordt ingezet bij een bedrijfsreorganisatie of sluiting, boventallige medewerkers, als er sprake is van een arbeidsconflict of als een werknemer niet verder komt in zijn of haar loopbaan.

Outplacement biedt nieuwe kansen bij het verkennen van loopbaan mogelijkheden op de arbeidsmarkt en bij het vinden van een nieuwe baan in loondienst of starten als zelfstandige|freelancer.

Iedereen is anders, daarom wordt het outplacementtraject bij Rooskleurig Coaching  voor je op maat gemaakt. Daarbij vormen kennis, ervaring, wensen, kwaliteiten en mogelijkheden het uitgangspunt. Tot de mogelijkheden behoren o.a. gesprekken, het gebruik van testen, sollicitatietrainingen, netwerkactiviteiten en jobhunting.

Het outplacementtraject bestaat uit 3 fases.
Het intakegesprek en de inventarisatie zijn de eerste stappen. In deze 1e fase zal je als vertrekkende werknemer worden geholpen om het verlies van je ontslag | baan te verwerken alsmede helderheid te krijgen over jouw situatie, inhoud en verwachtingen. Kortweg maken we tijdens het outplacementtraject een inventarisatie van je persoonlijke en professionele situatie en wensen ten aanzien van je nieuwe baan en werkomgeving. Op basis hiervan bepalen we gezamenlijk in welke richting we gaan zoeken.

In de 2e fase ligt de nadruk op zelfverkenning en (her)oriëntatie op de arbeidsmarkt met als resultaat je beroepskeuze vast te stellen.

Zelfverkenning en (her)oriëntatie op de arbeidsmarkt
Om gericht de arbeidsmarkt te benaderen is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je nou écht wilt.

  • Er wordt volop aandacht besteed aan o.a. het onderzoeken van je persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, kennis, wat je belangrijk vindt in je werk, je motivatie, de werkzaamheden die je graag uitvoert en in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt.
  • De uitkomst van je zelfverkenning vormt de basis voor het ontwikkelen van jouw beroepskeuze.

Beroepskeuze

  • Je combineert je competenties, interesses en vaardigheden met functies en werkgevers op de arbeidsmarkt, waardoor je jouw ‘match’ te pakken hebt voor het vinden van een baan die bij je past.
  • In de uitkomst, het zoek- en ontwikkelingsprofiel, staat dan in welke richting je jouw loopbaan wilt vervolgen (beroepskeuze) en wat je (verder) wilt ontwikkelen ten aanzien van jouw beroepskeuze en werkgebied.
  • Om er achter te komen wat het beroep in de praktijk inhoudt, ga je netwerkgesprekken voeren met mensen die het ‘vak’ al uitoefenen. Dat levert je een realistisch beeld op met tips en adviezen. Een paar uur meedraaien op de werkvloer zou ook zo maar kunnen. Je komt er achter hoe hun werkdag eruit ziet en wat er allemaal bij komt kijken. Zo weet je veel sneller of het beroep bij je past.

Plan van aanpak
Vervolgens gaan we een plan van aanpak samenstellen waarin beschreven staat wat en hoe er wordt ingezet om een nieuwe baan te vinden. Als blijkt dat je ideeën hebt om van een baan in loondienst over te stappen naar een eigen bedrijf, dan geldt een andere inhoud van het traject, lees hierover meer bij starten als zelfstandige | freelancer.

Nu duidelijk is voor welke functies je geschikt bent, volgt de 3e fase;
het trainen van je sollicitatievaardigheden ter voorbereiding op het zelfstandig solliciteren en vinden van een passende baan.

Sollicitatietraining
De sollicitatietraining richt zich op:

  • Het opstellen van een goede sollicitatiebrief en een gericht CV en het oefenen van sollicitatiegesprekken.
  • Ook wordt er volop aandacht besteed aan de mogelijkheden om werk te vinden: via de digitale weg (vacaturesites, Social Media), open solliciteren en netwerken.
  • Ook het verbeteren van je persoonlijke presentatie is een onderdeel van de training.

Jobhunter
Het inzetten van jobhunten kan ook direct worden opgestart in de 3e fase.

  • Rooskleurig Coaching werkt samen met deskundige partners die actief voor je op zoek gaan naar vacatures of opdrachten in loondienst of als je verder wilt als zelfstandig ondernemer.
  • De jobhunter maakt gebruik van een zoekprofiel waarin je werkervaring, opleidingsniveau, gewenst salaris en gewenste regio staan. Op basis van deze gegevens worden passende vacatures en opdrachten gezocht waarvoor je geschikt bent. Hierop kan je direct solliciteren.

Doorlooptijd en kosten

  • Gemiddeld wordt er 6 tot 9 maanden uitgetrokken voor een outplacementtraject.
    De 1e en 2e fase bestaan uit intensieve coaching. In de 3e fase ben je óf meer zelfsturend óf word je ondersteund door jobhunting of bij het starten als zelfstandige | freelancer.
  • Je werkgever kan een outplacementbudget beschikbaar stellen. Het is verstandig om hier afspraken over te maken en deze op te nemen in de vaststellingsovereenkomst.
  • Outplacement maakt meestal deel uit van een sociaal plan bij een reorganisatie. In zo’n geval is er sprake van gedwongen ontslag voor meerdere medewerkers. Het gehele traject vindt dan binnen een voorafgestelde termijn plaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuws en tips op het gebied van werk, studie en carrière.

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op