Sollicitatie tips

Sollicitatie tips

Je sollicitatiegesprek voorbereiden

  • Welke [lastige] vragen verwacht je tijdens je sollicitatiegesprek? Schrijf de vragen op. Noteer dan kort en krachtig welke antwoorden je wilt geven op die vragen en ga hiermee oefenen.
  • Hoe zie je eruit en hoe klink je? Interview jezelf een paar keer voor de spiegel. Breng structuur aan in je antwoorden door een duidelijk begin en samenvattend einde aan te brengen. Slim is om op je houding, handgebaren en stem te letten. Gebruik je mobiel om je antwoorden op te nemen. Ga bij het afluisteren na hoe de toon, volume en helderheid van jouw stem zijn. Zenuwen beïnvloeden je stemgeluid tijdens een sollicitatiegesprek, vooraf oefenen kan je helpen om je stem onder controleren te houden. Oefen net zo lang tot je voor je gevoel professionaliteit, betrouwbaarheid en vriendelijkheid uitstraalt.
  • Zorg dat je voldoende weet over het bedrijf. Gebrek aan kennis wordt vaak opgevat als een gebrek aan interesse. Je kunt dit doen door de bedrijfswebsite en social media te bestuderen. Hoe heeft het bedrijft zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Met welke producten en diensten bedienen zij de markt | doelgroep? Waar onderscheiden zij zich in | waar staan ze voor? Wie zijn de concurrenten? Hoe is de bedrijfscultuur- en sfeer? Wat zijn de hoogtepunten | toekomstplannen? Gebruik de informatie bij je sollicitatiegesprek, hiermee toon je jouw interesse en betrokkenheid.
  • Eerste indruk, wie kent het niet. Het oordeel van de interviewer heeft zich binnen een aantal minuten gevormd. Zorg dat je bij je kennismaking de interviewer een goede hand geeft, oogcontact hebt, je lichaamshouding energie uitstraalt en opgewekt bent.
  • Uiteraard zal er naar je vaardigheden worden gevraagd. Bestudeer grondig of er bepaalde vaardigheden, die specifiek gevraagd worden in de vacaturetekst, terugkomen in de dingen die je hebt gedaan. De interviewer zal voorbeelden van je vaardigheden willen horen. Denk aan situaties uit je werkervaring, studenten- of vrijwilligers tijd of voorbeelden die je kunt halen uit je hobby’s, interesses of activiteiten. Een goed antwoord bevat in ieder geval een concreet voorbeeld waarmee je de nadruk legt op jouw rol en de door jouw genomen acties. Gebruik hiervoor de STAR methode. Je beschrijft in je antwoord kort de situatie [S]. Vervolgens beschrijf je wat je taken [T] en doelen waren. Daarna leg je in detail je rol en ondernomen acties [A] uit. Als laatste vertel je wat het resultaat [R] was van jouw rol, input en acties.

Wil je jouw sollicitatiegesprek goed voorbereiden en oefenen? Bekijk de mogelijkheden op Ik wil mijn sollicitatiegesprek voorbereiden

Gemakkelijk je LinkedIn profiel oppimpen

  • Zorg voor een goede profiel foto, geen gezellige vakantiefoto, maar echt een passende zakelijke professionele foto. In tegenstelling tot de andere sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter is het bij LinkedIn ontzettend belangrijk om een goede professionele portretfoto te hebben. Je wilt jezelf presenteren als professional en dit moet zichtbaar zijn op die foto.
  • Zorg voor een hele goede pakkende headline, waarin je precies aangeeft wie je bent en wat je doet. Je meest recente functie of ‘werkzoekend’ als kopregel gebruiken, kan. Maar echt inspirerend is het niet. Het is aan te raden om een kopregel te gebruiken die in een paar woorden je passie omschrijft. En juist als werkzoekende is de headline dé plek om aan te geven naar welke functie je op zoek bent.
  • Vul altijd je samenvatting in en zorg ervoor dat daarin echt alles staat over jezelf. Zie het als een korte pitch [presentatie] en laat daarin zien wat je te bieden hebt.
  • Welke functie ambieer je? Laat dit woord minimaal vijf keer terugkomen in je samenvatting. Zo ben je niet alleen beter online vindbaar, maar blijft dit woord ook langer hanger bij de lezer van je profiel.
  • Focus je op één doel, houd je hieraan vast en profileer je hiermee niet alleen op LinkedIn, maar op alle social media platformen. Zo breng je een gerichte boodschap naar buiten die laat zien dat je actief op zoek bent naar een [nieuwe] baan.
  • Naast online zichtbaar zijn, is het ook belangrijk om dagelijks actief online aanwezig te zijn. Dus sta in contact met je netwerk, nodig mensen uit of ga in gesprek met de bedrijven waar je graag zou willen werken.

Deze stappen helpen met een goede online zichtbaarheid op LinkedIn en maakt jouw doel om een leuke baan te vinden, nog realistischer. Heb jij je LinkedIn profiel verbeterd? Deel het dan met Rooskleurig Coaching en ontvang GRATIS feedback.

 

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuws en tips op het gebied van werk, studie en carrière.

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op