ChatGPT hoor je steeds vaker en de ontwikkelingen gaan razendsnel. ChatGTP is een soort tekstgenerator en inspirator. Een handige tool die je gemakkelijk op weg kan helpen en veel tijd kan schelen om bijvoorbeeld een onderwerp te laten uitschrijven bij een scriptie, blog, verhaal, presentatie, pitch of contract en zelfs bij een handleiding.
Inmiddels is ChatGTP ook geïntroduceerd in de zoektocht naar werk bij het schrijven van een motivatiebrief of cv. Artificiële intelligentie (AI) zoals ChatGPT wordt steeds vaker gebruikt. Tijd voor een kennismaking dus!
We gaan meteen aan de slag
Ga naar ChatGPT en registreer, zodat je kunt beginnen.
Het werkt heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het invoeren van een ‘Promp’ in de balk onder in het scherm. Een ‘Promp’ is een opdracht of vraagstelling. Vervolgens krijg je dan de uitkomst. De truc is om een paar keer door te vragen en andere gerichte vragen (‘Promp’) te stellen. Wees specifiek en stel je vragen op een duidelijke en begrijpelijke manier en je zult zien dat je steeds betere resultaten krijgt.
‘Prompting’ is een nieuwe skill, die je als werkzoekende snel zou moeten leren.
Stel in de balk onder in het scherm de vraag: ‘schrijf voor mij een motivatiebrief voor deze functie (voeg url in naar vacature)’ bijvoorbeeld eventmedewerker. Geef wat specifieke kenmerken mee, zodat de uitkomst ook redelijk zal aansluiten bij hetgeen je voor ogen heb.
Je kan nog meer toevoegen: ‘benadruk mijn ervaring in …’ Je kan ook zeggen: ‘schrijf de brief vanuit dit profiel: …… (vul hier de url naar je LinkedIn-profiel in)’.
Bekijk vervolgens het resultaat, vraag door en maak relevante ‘Promps’! Je kan bijvoorbeeld vragen: ‘benadruk mijn ervaring met eventmanagement’. Of, ‘schrijf deze brief formeler (of juist creatiever)’. Het helpt ook als je jezelf even introduceert. Bijvoorbeeld: ‘ik ben een eventmedewerker en ik heb veel ervaring met het organiseren van festivals’. Je kunt dit verder aanvullen met andere ervaringen, de hoeveelheid werkervaring in een bepaalde sector of organisaties, vaardigheden waar je goed in bent of talen die je beheerst. Een andere ‘Promp’ kan ook zijn: ‘schrijf een motivatiebrief vanuit deze context’, ’vertaal deze brief in het Engels’ of ‘gebruik het woord blablabla niet’. ChatGPT past de brief direct voor je aan.
Je brief is zeker nog niet klip-en-klaar, maar ik denk dat het je best kan helpen bij het opzetten van een motivatiebrief. Het scheelt je waarschijnlijk tijd en geeft meerdere opties waar mee je verder kan.
Je kunt met ChatGPT ook een cv kan laten schrijven. Je geeft de url naar je eigen LinkedIn profiel en naar de vacature en je krijgt binnen kortste tijd een cv. Let op dat het wel een korte en grove opzet is en niet alles klopt of goed ingevuld staat. Het betrekt niet alles uit je LinkedIn profiel en bedenkt er van alles zelf bij. Wees je bewust dat je één en ander aanpast aan wat er wordt gevraagd wordt. In je cv leg je de nadruk op de vacature. Je LinkedIn profiel is een overzicht van je volledige loopbaan.
Ik zou zeggen, probeer het zelf maar eens uit.
Chat GPT heeft ook nadelen
Chat GPT kan niet creatief meedenken over loopbaankansen, heeft geen emotionele intelligentie, toont geen begrip of empathie, heeft geen verstand van de persoonlijke situatie en is niet in alle situaties correct. ‘Factchecking’ blijft altijd belangrijk. Daarom is het verstandig om het altijd als ’tool’ te gebruiken. Chat GPT zal nooit een goede loopbaancoach kunnen vervangen.
Bron: Noloc, Ruerdje van Mierlo.