Twijfel over studiekeuze is een belangrijke voorspeller van studie uitval. Als jongeren gestopt zijn met een opleiding in het hoger onderwijs komen ze ongepland in een tussenjaar zitten. Gebrek aan een goede studiekeuzevoorbereiding, zelfkennis, voldoende discipline of doorzettingsvermogen of het te zwaar of moeilijk zijn van de studie liggen hieraan ten grondslag.
Een groeiend aantal jongeren kiest daarom voor een tussenjaar na de middelbare school.
De basis voor een goede voorbereiding op een tussenjaar hoeft niet veel tijd te kosten. Rooskleurig Coaching helpt jou daar graag bij en start vanaf eind april 2020 de online workshop tussenjaarplan.
De workshop tussenjaarplan is ervoor te zorgen dat alle Havo, VWO en MBO scholieren en hun ouders|verzorgers informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar en deze met elkaar bespreken. Dit is een belangrijke aanvulling op voorlichting over studiekeuze, omdat kennis hierover de basis vormt voor een bewuste keuze voor welke studie dan ook in het hoger onderwijs.
Als een scholier voor een tussenjaar kiest is dit een bewuste keuze, die wordt voorbereid door een passende invulling en planning van het tussenjaar. Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een taalreis maken, vrijwilligerswerk doen noem maar op. Een zinvol ingevuld tussenjaar zorgt voor een goede persoonlijke ontwikkeling en tijd om zekerder te zijn over je studiekeuze om straks gemotiveerd te gaan studeren. Ook als je al weet wat je wilt studeren is een tussenjaar aan te raden. Door andere ervaringen op te doen – dan dat je in de schoolbanken zit – ga je jezelf steeds beter leren kennen en begrijpen wat wel of niet bij je past en krijg je een beter zelfbeeld. Die zelfkennis helpt je dan weer om een goede beslissing te nemen over je studiekeuze.
In het radio interview vertel ik je graag over het nemen van een tussenjaar. Wat zijn de mogelijkheden, wat kan een tussenjaar jou opleveren en meer over de inhoud van een tussenjaarplan. Luister hier naar radio interview.
De workshop tussenjaarplan is geschikt voor
- Leerlingen en hun ouders|verzorgers van 4 of 5 Havo, 5 of 6 VWO en [voor]laatste jaar MBO [niveau 2 of hoger].
- Studenten bij wie de huidige opleiding niet bevalt en zijn gestopt.
Opbouw en kosten
- Het is een één-op-één workshop, dat wil zeggen de scholier en één of twee van zijn of haar ouders|verzorgers.
- De workshop tussenjaarplan bestaat uit twee online coachgesprekken van tweeënhalf uur totaal in een tijdsbestek van 3 weken.
- Tijdens het eerste coachgesprek worden mogelijkheden, kansen, risico’s en verwachtingen over een tussenjaar besproken. Het tweede coachgesprek gaat over wat voor jou de beste invulling van een tussenjaar is en een plan van aanpak om je tussenjaarplan te realiseren.
- Het begeleidingsmateriaal, het complete overzicht aan tussenjaar mogelijkheden én een spaardoeltussenjaarplan is bij de prijs inbegrepen.
- Voor de workshop tussenjaarplan betaal je € 195,00 exclusief btw.