Krapte op de arbeidsmarkt

Nu de economie groeit, neemt het aantal vacatures toe en zal de krapte op de arbeidsmarkt in 2018 toenemen. Daardoor zullen er steeds meer, zoals dat heet, ‘krapte-beroepen’ ontstaan. Ook gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om deze mensen te vervangen.

De lijst van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt maandelijks gestaag toe, aldus hoofd arbeidscommunicatie Rob Witjes van het UWV. In Nederland zijn er zo’n 7 beroepsgroepen waar vacatures niet zo makkelijk worden vervuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT, maar ook in de zorg en het onderwijs. Deze ‘krapte-beroepen’ bieden goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties.

Wat zijn de krapte-beroepen?

Op verzoek van de NOS heeft het UWV een lijst opgesteld van beroepen met relatief veel moeilijk vervulbare vacatures per sector.
Bouw:
Timmerlieden, metselaars, loodgieters, stukadoors, loodgieters, schilders, installatie-, onderhouds- en elektromonteurs, werkvoorbereiders, engineers, BIM-modelleurs [Building Information Modelling]. Wist je dat er veel vraag is naar BIM-modelleurs op de arbeidsmarkt? Ze werken voor bouw- en installatiebedrijven aan 3D-modellen van gebouwen, waarbij ze alle relevante informatie in dat model verwerken, niet alleen de stenen, maar ook alle kabels, leidingen, enz.
Industrie:
Machinemonteurs, lassers, operators, ontwerpers, constructeurs.
ICT:
Systeemanalisten en –ontwikkelaars, Java programmeurs, Software- en applicatieontwikkelaars, security-specialisten, business-datamanagers.
Vervoer:
Vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, transportplanners.
Zorg:
Wijkverpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundigen.
Andere sectoren:
Registeraccountants, restaurantkoks, hoveniers, docenten exacte vakken en talen, schoonmakers.

De volledige lijst vind je op UWV kansberoepenoverzicht

Wat zijn de ruime-beroepen?

Er is niet bij alle beroepen krapte, dit noem je ‘ruime beroepen’. Het UWV heeft ook een lijst opgesteld van’ruime beroepen’ waar er relatief nog veel werkzoekenden zijn per vacature: kantoorassistent, administratief medewerker secretariaat, administratief-juridisch medewerker, medewerker burgerzaken gemeente, receptionist, bibliotheekmedewerker, maatschappelijk werker, sociaal-cultureel werker, activiteitenbegeleider en facilitair manager.

Kansen op de arbeidsmarkt!

Bij een beroep als bijvoorbeeld administratief medewerker zijn er dus nog steeds veel concurrenten op de arbeidsmarkt. Voor mensen met deze functie is het belangrijk dat ze absoluut breder gaan kijken, want er liggen nog meer kansen op de arbeidsmarkt.
Rooskleurig Coaching zou je daarmee goed kunnen begeleiden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om beroepskeuze, omscholing, solliciteren enzovoorts.

Bron: Werk.nl, NOS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vakantiekaart van Rooskleurig Coaching

Krapteberoepen en omscholing | bijscholing

Momenteel is de krapte op de arbeidsmarkt het hete hangijzer. Al maanden wordt er over gesproken en geschreven in het …

Twee gesubsidieerde scholingsmogelijkheden

Ons werk verandert voortdurend. Je blijven ontwikkelen is daarom belangrijk. Zo kun je werken aan je ontwikkeling, voor meer kansen, …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op