Krapte op de arbeidsmarkt

Nu de economie groeit, neemt het aantal vacatures toe en zal de krapte op de arbeidsmarkt in 2018 toenemen. Daardoor zullen er steeds meer, zoals dat heet, ‘krapte-beroepen’ ontstaan. Ook gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om deze mensen te vervangen.

De lijst van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt maandelijks gestaag toe, aldus hoofd arbeidscommunicatie Rob Witjes van het UWV. In Nederland zijn er zo’n 7 beroepsgroepen waar vacatures niet zo makkelijk worden vervuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT, maar ook in de zorg en het onderwijs. Deze ‘krapte-beroepen’ bieden goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties.

Wat zijn de krapte-beroepen?

Op verzoek van de NOS heeft het UWV een lijst opgesteld van beroepen met relatief veel moeilijk vervulbare vacatures per sector.
Bouw:
Timmerlieden, metselaars, loodgieters, stukadoors, loodgieters, schilders, installatie-, onderhouds- en elektromonteurs, werkvoorbereiders, engineers, BIM-modelleurs [Building Information Modelling]. Wist je dat er veel vraag is naar BIM-modelleurs op de arbeidsmarkt? Ze werken voor bouw- en installatiebedrijven aan 3D-modellen van gebouwen, waarbij ze alle relevante informatie in dat model verwerken, niet alleen de stenen, maar ook alle kabels, leidingen, enz.
Industrie:
Machinemonteurs, lassers, operators, ontwerpers, constructeurs.
ICT:
Systeemanalisten en –ontwikkelaars, Java programmeurs, Software- en applicatieontwikkelaars, security-specialisten, business-datamanagers.
Vervoer:
Vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, transportplanners.
Zorg:
Wijkverpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundigen.
Andere sectoren:
Registeraccountants, restaurantkoks, hoveniers, docenten exacte vakken en talen, schoonmakers.

De volledige lijst vind je op UWV kansberoepenoverzicht

Wat zijn de ruime-beroepen?

Er is niet bij alle beroepen krapte, dit noem je ‘ruime beroepen’. Het UWV heeft ook een lijst opgesteld van’ruime beroepen’ waar er relatief nog veel werkzoekenden zijn per vacature: kantoorassistent, administratief medewerker secretariaat, administratief-juridisch medewerker, medewerker burgerzaken gemeente, receptionist, bibliotheekmedewerker, maatschappelijk werker, sociaal-cultureel werker, activiteitenbegeleider en facilitair manager.

Kansen op de arbeidsmarkt!

Bij een beroep als bijvoorbeeld administratief medewerker zijn er dus nog steeds veel concurrenten op de arbeidsmarkt. Voor mensen met deze functie is het belangrijk dat ze absoluut breder gaan kijken, want er liggen nog meer kansen op de arbeidsmarkt.
Rooskleurig Coaching zou je daarmee goed kunnen begeleiden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om beroepskeuze, omscholing, solliciteren enzovoorts.

Bron: Werk.nl, NOS.

Kerstkaart Rooskleurig Coaching

Nationale Werkbezoekdag 15 november 2023

Binnenkort is weer de jaarlijkse Nationale Werkbezoekdag! Op deze dag gaan werkzoekenden – of werkenden die zich willen heroriënteren – …

Week van de loopbaan 2023 – Blijf scherp, blijf ontwikkelen in je loopbaan

Een loopbaanontwikkelgesprek met een gecertificeerd Noloc coach: Nuttig of nodig? Een loopbaanontwikkelgesprek biedt waardevolle kansen. Het stelt jou in staat …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op