Krapte op de arbeidsmarkt

Nu de economie groeit, neemt het aantal vacatures toe en zal de krapte op de arbeidsmarkt in 2018 toenemen. Daardoor zullen er steeds meer, zoals dat heet, ‘krapte-beroepen’ ontstaan. Ook gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om deze mensen te vervangen.

De lijst van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt maandelijks gestaag toe, aldus hoofd arbeidscommunicatie Rob Witjes van het UWV. In Nederland zijn er zo’n 7 beroepsgroepen waar vacatures niet zo makkelijk worden vervuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT, maar ook in de zorg en het onderwijs. Deze ‘krapte-beroepen’ bieden goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties.

Wat zijn de krapte-beroepen?

Op verzoek van de NOS heeft het UWV een lijst opgesteld van beroepen met relatief veel moeilijk vervulbare vacatures per sector.
Bouw:
Timmerlieden, metselaars, loodgieters, stukadoors, loodgieters, schilders, installatie-, onderhouds- en elektromonteurs, werkvoorbereiders, engineers, BIM-modelleurs [Building Information Modelling]. Wist je dat er veel vraag is naar BIM-modelleurs op de arbeidsmarkt? Ze werken voor bouw- en installatiebedrijven aan 3D-modellen van gebouwen, waarbij ze alle relevante informatie in dat model verwerken, niet alleen de stenen, maar ook alle kabels, leidingen, enz.
Industrie:
Machinemonteurs, lassers, operators, ontwerpers, constructeurs.
ICT:
Systeemanalisten en –ontwikkelaars, Java programmeurs, Software- en applicatieontwikkelaars, security-specialisten, business-datamanagers.
Vervoer:
Vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, transportplanners.
Zorg:
Wijkverpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundigen.
Andere sectoren:
Registeraccountants, restaurantkoks, hoveniers, docenten exacte vakken en talen, schoonmakers.

De volledige lijst vind je op UWV kansberoepenoverzicht

Wat zijn de ruime-beroepen?

Er is niet bij alle beroepen krapte, dit noem je ‘ruime beroepen’. Het UWV heeft ook een lijst opgesteld van’ruime beroepen’ waar er relatief nog veel werkzoekenden zijn per vacature: kantoorassistent, administratief medewerker secretariaat, administratief-juridisch medewerker, medewerker burgerzaken gemeente, receptionist, bibliotheekmedewerker, maatschappelijk werker, sociaal-cultureel werker, activiteitenbegeleider en facilitair manager.

Kansen op de arbeidsmarkt!

Bij een beroep als bijvoorbeeld administratief medewerker zijn er dus nog steeds veel concurrenten op de arbeidsmarkt. Voor mensen met deze functie is het belangrijk dat ze absoluut breder gaan kijken, want er liggen nog meer kansen op de arbeidsmarkt.
Rooskleurig Coaching zou je daarmee goed kunnen begeleiden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om beroepskeuze, omscholing, solliciteren enzovoorts.

Bron: Werk.nl, NOS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van 13 t/m 17 september 2021 gratis loopbaanadvies voor iedereen

VOOR DE ZEVENDE KEER OP RIJ: DE WEEK VAN DE LOOPBAAN Van 13 t/m 17 september 2021 gratis loopbaanadvies voor …

Nieuwe website Rooskleurig Coaching

Vanaf mei 2021 ben ik stapsgewijs bezig geweest met het creëren van de gloednieuwe website van Rooskleurig Coaching en vandaag …

Concept-subsidieregeling STAP-budget voor het financieren van een scholingsactiviteit naar Tweede Kamer gestuurd

Op 1 april jl. heeft minister Koolmees de concept-subsidieregeling STAP-budget naar de Tweede Kamer gestuurd. STAP staat voor Stimulans van …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op