Netwerken voor een baan

Het vinden van een nieuwe baan kost veel tijd en inspanningen. Solliciteren is bijna een baan op zichzelf. Ga daarom slim te werk, ga netwerken! Waarom? Omdat ca. 70% van de banen worden ingevuld via het netwerk.

Hoe zorg je er voor dat je een baan krijgt via je netwerk

Begin met het maken van je netwerk CV op één A4tje. Bovenaan staat je gezochte functie met een helder verhaal gericht op het werk wat je zoekt en contactgegevens. Stel het zo op dat het geschikt is om breed in je netwerk te verspreiden. Daarnaast is het hebben van een visitekaartje ook handig.

Een netwerk bestaat uit mensen [netwerkcontacten] die iets voor je kunnen betekenen bij het zoeken naar werk. Blader door je [e-mail]adresboek en contacten op LinkedIn| Facebook|Twitter. Wie kom je allemaal tegen? Vrienden, familie, [oud]collegae, opdrachtgevers, vakgenoten? Onopgemerkt zal je best wat mensen kennen van verenigingen, clubs, vrijwilligerswerk, school of gewoon uit de straat. Het zou zo maar kunnen zijn dat ze voor je mee gaan zoeken naar een nieuwe baan en dat je van alle kanten vacatures en namen van contactpersonen doorgespeeld krijgt.

Ga eerst in gesprek met mensen die jezelf kent en dan met wie zij weer kennen. Gaandeweg groeit je netwerk en kom je uiteindelijk in contact met mensen die werken bij interessante bedrijven en organisaties. Bepaal goed met welk doel en vragen je een netwerkgesprek ingaat. Wat wil je weten? Vraag in ieder geval nooit om een baan, maar vraag om advies, tips en suggesties. Je wilt natuurlijk een baan, maar doel van het gesprek is om je doel te spiegelen aan de ervaring van je gesprekspartner en doorverwijzingen van mensen die je kunt benaderen. Vraag je om een baan, dan zal het gesprek niet veel opleveren, simpelweg omdat niemand het leuk vindt om nee te verkopen, maar advies geven wil iedereen.

Bezoek netwerkplekken als Open Coffees en netwerkborrels. Meld je aan of laat je introduceren door mensen binnen je netwerk. Verder, niet onbelangrijk en zeker zinvol, is om vrijwilligerswerk of onbetaalde stages te doen bij bedrijven|organisaties of door deel te nemen aan commissies. Kies wat bij je past qua werkomgeving, werkzaamheden, product of dienst. Als laatste nog even de Social Media zoals LinkedIn|Facebook|Twitter. Deze bieden grote kansen om succesvol te online netwerken.

Netwerken is te leren bij Rooskleurig Coaching https://rooskleurigcoaching.nl/netwerken-voor-een-baan/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rooskleurig Coaching’s Kerstkaart – Speciaal voor jou!

76% van de Nederlanders wil in 2022 een carrièremove maken

Mensen wenden zich tot slimme technologie om hen te ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling sinds zij zich door de Covid-19-pandemie eenzamer …

Twee interessante online evenementen in de week van 15 t/m 19 november

Wil je jouw arbeidspotentieel verbreden? Bezoek dan eens onderstaande online evenementen in de week van 15 t/m 19 november Tekkie …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op