Slim solliciteren

Eind augustus gaat de vacature lijn weer omhoog richting een piek in september en oktober. Slim solliciteren betekent vooraf bellen met de werkgever [of recruiter] bij het versturen van je sollicitatiebrief.

Als de vacature je aanspreekt en bij je past, zal je vanzelf nieuwsgierig worden en vragen kunnen bedenken. Hierdoor kan je dieper ingaan op de functie eisen en het aanbod van de werkgever. Gebruik de antwoorden en opmerkingen, die je van de werkgever tijdens het telefoongesprek krijgt, vervolgens in je sollicitatiebrief. Doordat je al interesse hebt getoond en persoonlijk contact hebt gehad, vergroot je de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Om je op weg te helpen vind je hieronder alvast wat handige tips over welke vragen je kunt stellen.

  • Stel er zijn drie sollicitanten over na de selectie. Wat is doorslaggevend om uw ideale collega te zijn?
  • Wat is echt een harde eis bij deze functie? Denk aan opleiding en ervaringen.
  • Wat verwacht u van uw nieuwe collega? Wat voor persoonlijkheid.
  • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in deze functie? Bijvoorbeeld welke taken moeten als eerste worden opgepakt en welke vaardigheden zijn daarvoor nodig?
  • Wat mag je als werknemer verwachten van de organisatie?Hoe zou u de organisatie willen typeren? Dit kan bijvoorbeeld doordat de werkgeer de bedrijfscultuur omschrijft.
  • Of een opvallende vraag als: wat vindt u zo leuk aan uw baan?

Vraag om relevante informatie die niet in de vacaturetekst of op de website van de organisatie te vinden is. Wees enthousiast en houd het kort: stel maximaal drie á vier goede vragen. Een vlotte openingszin zou zijn: Goedemorgen. Mijn naam is Peter Janssen. Ik ben geïnteresseerd in de functie van ‘assistent filiaalmanager’ en zou daar graag meer over te weten willen komen. Ik heb drie korte vragen. Zou dat u nu uitkomen? Houd pen en papier bij de hand!

Rooskleurig Coaching geeft stapsgewijs advies en ondersteuning bij het schrijven van een motiverende en pakkende sollicitatiebrief. Info vind je op Sollicitatiebrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vakantiekaart van Rooskleurig Coaching

Krapteberoepen en omscholing | bijscholing

Momenteel is de krapte op de arbeidsmarkt het hete hangijzer. Al maanden wordt er over gesproken en geschreven in het …

Twee gesubsidieerde scholingsmogelijkheden

Ons werk verandert voortdurend. Je blijven ontwikkelen is daarom belangrijk. Zo kun je werken aan je ontwikkeling, voor meer kansen, …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op