STAP-budget, wat moet je weten?

Wat is het STAP-budget? Werkenden en niet-werkenden kunnen vanaf 1 maart 2022 tot € 1.000 aanvragen voor een scholingsactiviteit. Het STAP-budget staat los van de arbeidsrelatie en is beschikbaar voor iedereen: niet alleen werknemers, ook zelfstandigen en werkzoekenden kunnen hier gebruik van maken.

Het STAP-budget komt ter vervanging van de fiscale aftrek voor scholing. Tussen 1 januari 2022 en 1 maart 2022 is er dus tijdelijk geen fiscale scholingsaftrek en ook nog geen STAP-budget. Het is goed om je klanten daarover te informeren als zij scholing overwegen.

Wat is het scholingsregister?

Een scholingsactiviteit kan pas in het STAP-scholingsregister worden geregistreerd, als de opleider is opgenomen in het scholingsregister. Hiervoor heeft de opleider een van deze vier erkenningen nodig:

De opleider is erkend door het ministerie van OCW.
De opleider beschikt over het NRTO-keurmerk.
De opleider biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NCP NLQF ingeschaalde kwalificatie.
De opleider is erkend door een sector- of brancheorganisatie (dit betreft niet Noloc).
Je leest er hier meer over Duo.nl/stap.

Valt ontwikkeladvies, loopbaanadvies of scholingsadvies ook onder het STAP-budget?
Vooralsnog is STAP-budget niet in te zetten voor (loopbaan)coaching. Noloc is hierover in gesprek met het ministerie. Er staat nu alleen in de plannen van het ministerie: In het kader van STAP wordt ook een regeling scholingsadviezen uitgewerkt (bekostigd uit de beschikbare middelen voor het STAP-budget). Ook wordt er een evaluatie gestart om te bezien of het bieden van een kosteloos ontwikkeladvies doelmatig en effectief is. De verwachting is dat in 2021 de eerste resultaten beschikbaar zijn en het eindrapport in de loop van 2022 met de Kamer wordt gedeeld.

Zijn er andere regelingen in 2022 waar ik van moet weten?

Ook NL leert door loopt nog door in 2022, maar dit betreft niet de regeling ‘NL leert door met inzet van ontwikkeladvies’. In 2022 is wel € 25,6 miljoen gereserveerd voor ‘NL Leert Door met inzet van scholing’ en € 27 miljoen voor ‘NL Leert Door voor sectoraal maatwerk’. Verder is er in 2022 wederom € 49 miljoen beschikbaar voor de SLIM-regeling waarmee werkgevers worden gestimuleerd om te investeren in de leercultuur.

Bron: Noloc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer aandacht dan ooit te voren voor loopbaanontwikkeling

Nooit eerder stond het vak van loopbaancoach zo in de belangstelling als nu. Maar hoe tonen ze nou precies hun …

Workshop op 3 november voor de Nationale Werkbezoekdag op 17 november

De workshop ‘Gebruik je netwerkgesprek en zet jezelf op de kaart’ is een voorbereiding op de Nationale Werkbezoekdag op 17 …

Van 13 t/m 17 september 2021 gratis loopbaanadvies voor iedereen

VOOR DE ZEVENDE KEER OP RIJ: DE WEEK VAN DE LOOPBAAN Van 13 t/m 17 september 2021 gratis loopbaanadvies voor …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op