Twijfel je nog over je studiekeuze? Kies voor een tussenjaar!

De tijd van het coronavirus is inmiddels een paar weken aan de gang – iets waarvan niemand weet hoe en wanneer het zal eindigen. Een periode van onzekerheid, verdriet en teleurstelling, maar ook van optimisme, wilskracht en slagvaardigheid.
Social distancing bemoeilijkt soms onze contacten en brengt ook verbondenheid en saamhorigheid. In deze tijd is er niet alleen sprake van stilstand – er is ook beweging als het gaat om het vinden van oplossingen en ontwikkelen van nieuwe initiatieven en mogelijkheden! Da’s het bijzondere van deze coronatijd.
Zelf ben ik daar ook mee aan de slag gegaan en een idee – wat als een poosje door mijn hoofd speelde – gerealiseerd. Het is een online coachprogramma voor scholieren die een tussenjaar willen nemen. Voordat je hieronder meer leest, wil ik je eerst nog veel sterkte en doorzettingsvermogen toe wensen in deze tijden van corona. Stay safe!

Twijfel je nog over je studiekeuze? Kies voor een tussenjaar!

Twijfel over studiekeuze is een belangrijke voorspeller van studie uitval. Als jongeren gestopt zijn met een opleiding in het hoger onderwijs komen ze ongepland in een tussenjaar zitten. Gebrek aan een goede studiekeuzevoorbereiding, zelfkennis, voldoende discipline of doorzettingsvermogen of het te zwaar of moeilijk zijn van de studie liggen hieraan ten grondslag. Een groeiend aantal jongeren kiest daarom voor een tussenjaar na de middelbare school. Rose-Marie Lucas, Noloc erkend loopbaan- en studiekeuzecoach van Rooskleurig Coaching: “de basis voor een goede voorbereiding op een tussenjaar hoeft niet veel tijd te kosten”.
Rooskleurig Coaching helpt daar graag bij en start vanaf eind april 2020 de online één-op-één workshop tussenjaarplan, dat wil zeggen de scholier en één of twee van zijn of haar ouders|verzorgers. De workshop bestaat uit twee online coachgesprekken van tweeënhalf uur totaal in een tijdsbestek van 3 weken.
Tijdens het eerste coachgesprek worden mogelijkheden, kansen, risico’s en verwachtingen over een tussenjaar besproken. Het tweede coachgesprek gaat over wat voor de scholier de beste invulling van een tussenjaar is en een plan van aanpak om het tussenjaarplan te realiseren.
De workshop tussenjaarplan is ervoor te zorgen dat alle Havo, VWO en MBO scholieren en hun ouders|verzorgers informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar en deze met elkaar bespreken. Dit is een belangrijke aanvulling op voorlichting over studiekeuze, omdat kennis hierover de basis vormt voor een bewuste keuze voor welke studie dan ook in het hoger onderwijs.
Als een scholier voor een tussenjaar kiest is dit een bewuste keuze, die wordt voorbereid door een passende invulling en planning van het tussenjaar. Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een taalreis maken, vrijwilligerswerk doen noem maar op. Een zinvol ingevuld tussenjaar zorgt voor een goede persoonlijke ontwikkeling en tijd om zekerder te zijn over je studiekeuze om straks gemotiveerd te gaan studeren. Ook als je al weet wat je wilt studeren is een tussenjaar aan te raden. Door andere ervaringen op te doen – dan dat je in de schoolbanken zit – ga je jezelf steeds beter leren kennen en begrijpen wat wel of niet bij je past en krijg je een beter zelfbeeld. Die zelfkennis helpt je dan weer om een goede beslissing te nemen over je studiekeuze.
De workshop tussenjaarplan is geschikt voor leerlingen en hun ouders|verzorgers van 4 of 5 Havo, 5 of 6 VWO en [voor]laatste jaar MBO [niveau 2 of hoger] en studenten bij wie de huidige opleiding niet bevalt en zijn gestopt.
Iets voor jou of iemand in je omgeving? Stuur whatsapp naar 06-5313 5015 en informeer naar de mogelijkheden. Meer informatie vind je op een tussenjaar nemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer aandacht dan ooit te voren voor loopbaanontwikkeling

Nooit eerder stond het vak van loopbaancoach zo in de belangstelling als nu. Maar hoe tonen ze nou precies hun …

STAP-budget, wat moet je weten?

Wat is het STAP-budget? Werkenden en niet-werkenden kunnen vanaf 1 maart 2022 tot € 1.000 aanvragen voor een scholingsactiviteit. Het …

Workshop op 3 november voor de Nationale Werkbezoekdag op 17 november

De workshop ‘Gebruik je netwerkgesprek en zet jezelf op de kaart’ is een voorbereiding op de Nationale Werkbezoekdag op 17 …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op