Je sollicitatiegesprek voorbereiden

Yes, je mag op gesprek komen.  Dat betekent dat de werkgever het al een beetje met je ziet zitten.  Alsof  je goed in het bedrijf zal passen.  Aan jou de taak om dit te bevestigen. Ga je sollicitatiegesprek daarom vooraf slim voorbereiden door te oefenen. Graag deel ik onderstaande tips met je.

  • Welke [lastige] vragen verwacht je tijdens je sollicitatiegesprek? Schrijf de vragen op. Noteer dan kort en krachtig welke antwoorden je wilt geven op die vragen en ga hiermee oefenen.
  • Hoe zie je eruit en hoe klink je? Interview jezelf een paar keer voor de spiegel. Breng structuur aan in je antwoorden door een duidelijk begin en samenvattend einde aan te brengen. Slim is om op je houding, handgebaren en stem te letten. Gebruik je mobiel om je antwoorden op te nemen. Ga bij het afluisteren na hoe de toon, volume en helderheid van jouw stem zijn. Zenuwen beïnvloeden je stemgeluid tijdens een sollicitatiegesprek, vooraf oefenen kan je helpen om je stem onder controleren te houden. Oefen net zo lang tot je voor je gevoel professionaliteit, betrouwbaarheid en vriendelijkheid uitstraalt.
  • Zorg dat je voldoende weet over het bedrijf. Gebrek aan kennis wordt vaak opgevat als een gebrek aan interesse. Je kunt dit doen door de bedrijfswebsite en social media te bestuderen. Hoe heeft het bedrijft zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Met welke producten en diensten bedienen zij de markt | doelgroep? Waar onderscheiden zij zich in | waar staan ze voor? Wie zijn de concurrenten? Hoe is de bedrijfscultuur- en sfeer? Wat zijn de hoogtepunten | toekomstplannen? Gebruik de informatie bij je sollicitatiegesprek, hiermee toon je jouw interesse en betrokkenheid.
  • Eerste indruk, wie kent het niet. Het oordeel van de interviewer heeft zich binnen een aantal minuten gevormd. Zorg dat je bij je kennismaking de interviewer een goede hand geeft, oogcontact hebt, je lichaamshouding energie uitstraalt en opgewekt bent.
  • Uiteraard zal er naar je vaardigheden worden gevraagd. Bestudeer grondig of er bepaalde vaardigheden, die specifiek gevraagd worden in de vacaturetekst, terugkomen in de dingen die je hebt gedaan. De interviewer zal voorbeelden van je vaardigheden willen horen. Denk aan situaties uit je werkervaring, studenten- of vrijwilligers tijd of voorbeelden die je kunt halen uit je hobby’s, interesses of activiteiten. Een goed antwoord bevat in ieder geval een concreet voorbeeld waarmee je de nadruk legt op jouw rol en de door jouw genomen acties. Gebruik hiervoor de STAR methode. Je beschrijft in je antwoord kort de situatie [S]. Vervolgens beschrijf je wat je taken [T] en doelen waren. Daarna leg je in detail je rol en ondernomen acties [A] uit. Als laatste vertel je wat het resultaat [R] was van jouw rol, input en acties.

Wil je jouw sollicitatiegesprek goed voorbereiden en oefenen? Bekijk de mogelijkheden op Ik wil mijn sollicitatiegesprek voorbereiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van 13 t/m 17 september 2021 gratis loopbaanadvies voor iedereen

VOOR DE ZEVENDE KEER OP RIJ: DE WEEK VAN DE LOOPBAAN Van 13 t/m 17 september 2021 gratis loopbaanadvies voor …

Nieuwe website Rooskleurig Coaching

Vanaf mei 2021 ben ik stapsgewijs bezig geweest met het creëren van de gloednieuwe website van Rooskleurig Coaching en vandaag …

Concept-subsidieregeling STAP-budget voor het financieren van een scholingsactiviteit naar Tweede Kamer gestuurd

Op 1 april jl. heeft minister Koolmees de concept-subsidieregeling STAP-budget naar de Tweede Kamer gestuurd. STAP staat voor Stimulans van …

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op